Wettelijk erfrecht
Wanneer iemand met kinderen uit een vorige relatie hertrouwt zonder specifieke maatregelen te treffen in verband met diens nalatenschap, zal de situatie er als volgt uitzien. De langstlevende echtgenoot (de stiefouder) zal dan het vruchtgebruik op de gehele nalatenschap erven en de kinderen de blote eigendom. Dit wil zeggen dat zij in een gesplitste eigendomsverhouding komen te zitten. Deze ‘co-existentie’ kan tot spanningen leiden in de onderlinge relaties en kan bovendien lang duren vermits ze in principe pas eindigt bij het overlijden van de vruchtgebruiker.
Wat kan je zelf doen?
Wanneer een ouder een nieuwe relatie aangaat, zal het vaak de bedoeling zijn dat diens kinderen (het grootste deel van) de nalatenschap krijgen en niet de nieuwe partner. Het wettelijk erfrecht zal dan niet de gewenste gevolgen hebben. Er zijn enkele mogelijkheden die men kan overwegen om toch een zo groot mogelijk erfdeel aan de kinderen na te laten.
- Kies voor feitelijke samenwoning
Door feitelijk samen te wonen in plaats van te trouwen, zal de nieuwe partner geen wettelijke aanspraak maken op de nalatenschap. Hierdoor erven de kinderen alles. - Wettelijk samenwonen en een testament opstellen
Als je wettelijk samenwoont in plaats van te trouwen, erft de langstlevende partner in principe alleen het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel. Door een testament op te stellen, kan zelfs dit vruchtgebruik worden ontnomen, zodat de volledige nalatenschap naar de kinderen gaat. - Maak een Valkeniersbeding bij huwelijk
Indien je toch besluit te trouwen, kan een Valkeniersbeding een uitkomst bieden. Bij een huwelijk waarbij er niet-gemeenschappelijke kinderen zijn, zorgt deze regeling ervoor dat het erfrecht van de langstlevende beperkt blijft tot een tijdelijk vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel, voor een periode van minimaal zes maanden.
Besluit
Het beschermen van de belangen van je kinderen uit een vorige relatie na je overlijden vereist de nodige planning. Gelukkig biedt het recht verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden!
Celine Heyrick & Emmelie Bouman
Tel.: 03 653 32 63 of E-mail: celine.heyrick@advox.be