Recht voor ú

Wat als BOB botst?

Wat als u met andermans auto rijdt en u een ongeval veroorzaakt? Afhankelijk van welke verzekering u heeft, kan een goedbedoelde BOB-actie om een vriend te helpen, voor u in mineur eindigen. Met de jaarwisseling in het vooruitzicht, leek het ons zinvol om u hierover in klare taal te informeren. Bijkomend geven we enkele tips mee om problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat bij schade 

Indien u als BOB door een aanrijding schade veroorzaakt en u daarvoor aansprakelijk wordt gesteld, dan zal de BA verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) van de eigenaar van de wagen waar u mee rijdt de schade vergoeden aan de tegenpartij. Vandaar de naam ‘Burgerlijke aansprakelijkheid’. Deze verzekering is wettelijk verplicht.

Wat in het geval er niet enkel sprake is van blikschade, maar ook van lichamelijke schade? De BA-autoverzekering van de eigenaar van de wagen zal dan wel de lichamelijke schade van alle passagiers vergoeden, maar niet die van u als bestuurder. Enkel indien uw vriend een bestuurdersverzekering heeft afgesloten, zal ook uw lichamelijke schade vergoed worden. In het andere geval en indien u aansprakelijk bent voor het schadegeval, staat u zelf in voor uw lichamelijke schade.

Stel dat het voertuig waarmee u rijdt ook schade heeft opgelopen, dan zal de verzekeraar enkel de schade vergoeden indien uw vriend een omnium-verzekering heeft. Indien dit niet het geval zou zijn, zou in principe uw vriend zelfs van u kunnen vragen om de schade aan zijn wagen te vergoeden. Kortom, er bestaat voor u als BOB een reële kans te moeten instaan voor de materiële schade aan het voertuig waar u mee rijdt.


BOB-verzekering

Om bovenstaande te vermijden bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen een BOB-verzekering of een BOB-waarborg aan. Als u de verzekeringnemer bent van zulke speciale waarborg, dan bent u zowel verzekerd als iemand met uw auto rijdt, als wanneer u met andermans auto rijdt. Dit houdt tevens in dat als uw vriend zulke verzekering heeft, de schade aan zijn voertuig zal worden vergoed als u met zijn auto rijdt.


Conclusie

Alvorens in de auto van een vriend te stappen, controleert u best of het voertuig verzekerd is en aldus een groene kaart heeft. Verder kan het zeker geen kwaad te informeren of uw vriend beschikt over een omnium-verzekering en/of een bestuurdersverzekering. Tenzij u zelf een BOB-verzekering hebt, is het tevens aan te raden te vragen of de eigenaar van het voertuig over zulke verzekering beschikt.

VACATURE

PARALEGAL
FINANCIEEL MEDEWERKER
ADVOCAAT ONROEREND GOED
……